Produkty dla małych dzieci – rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety to bardzo trudny i skomplikowany temat dla wielu rodziców. Rodzi on setki pytań oraz wątpliwości dotyczących [produktów dla małych dzieci, które są dozwolone, a które kategorycznie zabronione. Często z tego powodu, decyzja o wprowadzeniu innych posiłków niż mleko i kaszki, jest odwlekane w czasie, co nie jest dobrym pomysłem, ponieważ dziecko w wieku 4 miesięcy potrzebuje już rozszerzania diety o kolejne produkty. Dodatkowo dziecko, które przez długi okres karmione jest wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, mniej chętnie poznaje nowe smaki. W taki sposób można sobie łatwo wychować niejadka, który nie będzie chciał przyjmować stałych pokarmów. Najlepiej jest cały proces przeprowadzać stopniowo rozkładając podawanie nowych produktów dla małych dzieci w czasie.

Po okresie noworodkowym około 5-6 miesiąca życia dziecka należy zacząć wprowadzać
papki. Na początku najlepiej, żeby były o nieskomplikowane połączenia smakowe jak marchewka i ziemniaki ugotowane na parze i zblendowane czy przetarte jabłko.  Na samym początku podawania nowych produktów dla małych dzieci, należy ograniczać się tylko do kilku łyżeczek produktu i pod żadnym pozorem nie zmuszać dziecka do jedzenia, aby go nie zniechęcić w żaden sposób. Kiedy maluch zaczyna z chęcią jeść proste papki z warzyw i owoców, można przejść na kolejny etap. Dla osób, które nie chcą korzystać z gotowych produktów dla małych dzieci dostępnych na sklepowych półkach, świetnym rozwiązaniem jest ugotowanie zupy warzywnej na bazie ziemniaków, marchewki oraz odrobiny bulionu. Zmiksowany posiłek należy podawać łyżeczką i obserwować reakcje dziecka. Jeśli z chęcią przyjmuje ono posiłki bez obaw można wprowadzać kolejne smaki w zupkach i przecierach.

Produkty dla małych dzieci, które można z powodzeniem podawać w trakcie pierwszego etapu rozszerzania diety to kalafior, marchew, pietruszka, dynia, cukinia. Należy jednak unikać produktów silnie uczulających takich jak cytrusy, truskawki, seler, zwłaszcza naciowy, orzechy.

Około 6 miesiąca życia można zacząć podawać produkty dla małych dzieci o stałej konsystencji. Najlepiej zacząć od dokładania do zupki jarzynowej, kilku kawałeczków chudego mięsa kurczęcego lub indyczyny. Dla dzieci cierpiących na alergie na drób najlepszych rozwiązaniem jest króliczyna lub jagnięcina, ze względu na delikatny smak i strukturę włókien. Wprowadzając mięso do produktów dla małych dzieci w diecie, należy zaczynać od zblendowanych kawałków i stopniowo zwiększać twardość ich struktury.  Dla polepszenia motoryki dziecka można także wraz z wiekiem zaczynamy podawać maluchowi całe kawałki owoców miękkich takich jak banany czy jagody do jedzenia w trakcie przerw
między posiłkami.

Posiłki dzieci w wieku około jednego roku, powinny być już bardziej stałe w swojej konsystencji. W tym okresie można powoli zaczyna odchodzić od dokładnego miksowania produktów dla małych dzieci, oraz kaszek i mleka. Ten okres to dobry moment na naukę żucia pokarmu, można w jego trakcie podawać dziecku zupki wraz z klopsikami chudego mięsa. Między posiłkami świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju biszkopciki oraz bułki.

Żywienie dzieci starszych w wieku około 2 lat zaczyna już zawierać więcej dorosłych pokarmów. Przy żywieniu dzieci w tym wieku można spokojnie powoli zaczynać
rezygnować z produktów dla małych dzieci, typu mleka modyfikowane i kaszki na rzecz płatków owsianych, nasion roślin strączkowych, jednak nie należy dwulatkom podawać wciąż napoi gazowanych, które mogą powodować bolesne wzdęcia oraz soków wysoko słodzonych, lepiej wciąż podawać wodę z ewentualnym dodatkiem cytryny.

Produkty dla małych dzieci wykorzystywane w ich żywieniu dobrze, aby było jak najlepszej, jakości z ekologicznych upraw bez sztucznych nawozów i konserwantów. Dzięki temu nie narażamy dziecka na kontakt ze zbędnymi chemikaliami. Warto także pamiętać o tym, że jeśli od najmłodszych lat przyzwyczaimy dziecko do jedzenia dużej ilości warzyw  owoców, to w przyszłości jest raczej małe prawdopodobieństwo, że rezygnują one z nich na rzecz niezdrowych słodyczy. Rozszerzanie diety o zawsze bardzo indywidualna sprawa i cały proces powinien być dostosowany do tempa rozwoju dziecka. Warto tez duża uwagę zawracać na etykiety produktów dla małych dzieci, nie zawsze, kiedy jest na nich napis junior, oznacza to, że nadają się one do spożycia przez maluchy, nie raz zawierają one bardzo dużą ilość sztucznych barwników, konserwantów cukrów i alergenów, które niekorzystnie mogą wpływać na prawidłowy rozwój dziecka. Najlepszym napojem podawanym do picia dla dziecka jest niskozmineralizowana woda niegazowana, bez żadnych dodatków lub soki owocowo warzywne przygotowywane własnoręcznie. Oczywiście nie można także dać się zwariować, od jednego ciastka, soczki w kartoniku czy posiłku ze słoiczka nic się nie stanie dziecku, wszystko jest dla ludzi, należy znać tylko umiar i odpowiednio dawkować ilości takich produktów.