Palarnia kawy- jak zacząć?

Zapewne wiele osób zastanawia się nad tym, skąd bierze się kawa, po którą sięgamy niemalże każdego dnia. Okazuje się, że ziarna tego napoju pokonują bardzo długą drogę. Z plantacji, poprzez palarnię, kończąc na kuchni. To właśnie w palarni kawa otrzymuje niebagatelny smak, dlatego etap ten uważany jest za jeden z ważniejszych. Czym zajmuje się przeciętna palarnia kawy? Dlaczego palenie kawy jest tak istotne? Dlaczego warto pić kawę z palarni? Co należy wiedzieć o paleniu kawy? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników. 

Palarnia kawy- jak zacząć?Czym zajmuje się przeciętna palarnia kawy?

W pierwszej kolejności powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że surowe ziarna zebrane z plantacji nie nadają się do tego, aby zrobić z nich pyszną, czarną kawę. Konieczna okazuje się dalsza obróbka. Dlatego też następnym miejscem, gdzie ziarna trafiają, jest właśnie palarnia kawy. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że specjaliści uważają, iż to świeżo palona kawa jest najsmaczniejsza. Dlatego też proces tej obróbki stosowany jest w docelowych krajach, gdzie sprzedaż jest planowana. W konsekwencji do sklepów trafiają aromatyczne wyroby, których jakość jest stosunkowo wysoka. W każdej palarni stosuje się specjalistyczne piece, które to obsługiwane są przez roasterów, czyli specjalistów od obróbki termicznej ziaren kawowca. Jeśli odpowiednio ustawimy temperaturę, a także uwzględnimy inne ważne parametry obróbki, wówczas możemy uzyskać różnorodne smaki kawy. W praktyce oznacza to, że na rynek spożywczy trafić mogą najróżniejsze wersje, które przeznaczone są chociażby do latte czy espresso. Po tej długiej drodze ziarna gotowe są do tego, by je sprzedać. W najlepszych sklepach z kawą możliwe jest znalezienie zarówno paczki ziaren, które wsypywane są do młynka lub ekspresu, jak i kawę mieloną. Zdecydowanie najrozsądniejsza wydaje się być kawa świeżo palona, bowiem jej walory smakowe są najbardziej korzystne.

Dlaczego palenie kawy jest tak istotne?

Z pewnością część osób zastanawia się nad tym, dlaczego palenie kawy to tak istotny proces. To właśnie wtedy ziarna zyskują bogactwo smaków, a także specyficzny, interesujący kolor. Co godne podkreślenia- jest to już ostatni etap produkcji tego napoju, bowiem kawa z palarni trafia prosto do restauracji, kawiarni czy też do sprzedawców i indywidualnych odbiorców. Istotna jest kwestia tego, aby kawa była wypalana w stosunkowo krótkim czasie przed spożyciem. Okazuje się, że ziarna dość szybko tracą aromat, w konsekwencji cenne walory smakowe ubywają. Najlepsze palarnie kawy wypalają ziarna dopiero po otrzymaniu zamówienia, dzięki temu możliwe jest otrzymanie cudownego aromatu. Proces palenia kawy odbywa się w specjalistycznych piecach, których temperatura wynosi niekiedy nawet 270 stopni Celsjusza. Trwa to od kilku, do nawet kilkudziesięciu minut, wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać, a także jaka goryczka nas interesuje. 

Kawa z palarni- dlaczego warto ją pić?

Z pewnością problematyczne jest znalezienie dużej grupy osób, która nie polubiłaby zapachy świeżo palonej kawy. Jest ona jedyna w swoim rodzaju. Jak to jest jednak możliwe? Otóż okazuje się, że kawa z palarni charakteryzuje się bogatym i wyrazistym aromatem. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że palenie kawy to dość skomplikowany proces, dodatkowo każdy z etapów ma ogromne znaczenie. Ważna jest kwestia zarówno czasu, jak i temperatury, które to kształtują zarówno smak, jak i aromat. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że w palonych ziarnach wyczuwalne są eteryczne olejki, które fantastycznie równoważą balans pomiędzy kwasowością a goryczką napoju. Proces związany z paleniem zmiękcza ziarna, w konsekwencji ich mielenie jest znacznie łatwiejsze. Dodatkowo możliwe jest wówczas regulowanie zawartości kofeiny, co dla wielu jest bardzo istotne.

Co należy wiedzieć o paleniu kawy?

Jak już wspominaliśmy w poprzednich częściach artykułu, palenie kawy to dość skomplikowany proces, który powinien być odpowiednio przemyślany. Przede wszystkim powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że wyróżnić możemy cztery stopnie wypalania ziaren. Jasne palenie wyróżnia się tym, że gwarantuje wysoką zawartość kofeiny, jednocześnie dość łagodny smak. Jasno wypalane ziarna niejednokrotnie przypominają herbatę, natomiast ich aromat jest stosunkowo bogaty. Jak to jest możliwe? Otóż ze względu na niską temperaturę utracenie olejków eterycznych nie jest możliwe. Jeśli chodzi o średnie palenie kawy- jest to zdecydowanie najczęściej stosowana metoda. Takie ziarna spożywamy, kiedy kupujemy kawę w sklepach. Proces ten charakteryzuje się tym, iż możliwe jest uzyskanie świetnej harmonii pomiędzy zawartością kofeiny w ziarnach, a aromatem i kwasowością. Dla koneserów kawy rozsądnym rozwiązaniem wydaje się być ciemne palenie kawy. Wówczas temperatura w piecach jest możliwie najwyższa, natomiast czas wypalania ziaren jest stosunkowo długi. Ciemno palone ziarna wyróżniają się pięknym czarnym kolorem, a także błyszczącą fakturą.